oogtest ogentest oogmeting oogcontrole volwassen kind zwangerschap hoe vaak

Zorg goed voor je ogen!

Als opticien en optometrist zie ik elke dag hoe belangrijk goede oogzorg is. Toch vragen mensen me regelmatig: hoe vaak moet ik eigenlijk mijn ogen laten controleren? Dat is een goede vraag! De controlefrequentie hangt namelijk af van je leeftijd. In deze tekst leg ik het graag uit.

Oogmeting kind

Voor kinderen tot 7 jaar is een oogcontrole bij de opticien niet van toepassing. Zij moeten door een oogarts of orthoptist gezien worden. Vanaf 8 jaar kunnen wij de ogen prima controleren. Voor kinderen tussen 8 en 15 jaar raad ik aan om jaarlijks een oogcontrole te doen. Zo kunnen we de ontwikkeling van hun ogen goed in de gaten houden.

Oogcontroles voor jongeren en volwassenen

Voor jongeren tussen 15 en 25 jaar volstaat meestal een controle eens per 1 à 2 jaar. Tenzij er klachten zijn uiteraard. Voor volwassenen tussen 25 en 65 jaar is een controle eens per 2 à 3 jaar voldoende. Ook hier geldt: bij klachten eerder komen.

Oogtest voor 65-plussers

Vanaf 65 jaar is het verstandig om elke 2 jaar een oogcontrole te doen. Soms zelfs jaarlijks, afhankelijk van de gezondheid van je ogen. Het is belangrijk om op hogere leeftijd goed zicht te behouden!

Oogmeting tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen de hormonen ervoor zorgen dat je zicht tijdelijk minder wordt of zelfs beter. Hierdoor kan de sterkte van je bril of lenzen afwijken van wat normaal voor jou is. Om deze reden is het af te raden om juist tijdens je zwangerschap een nieuwe bril of lenzen aan te laten meten. De gemeten sterkte kan namelijk na de bevalling alweer veranderd zijn. Het is beter om met je huidige bril of lenzen door te gaan, en pas na de bevalling opnieuw je ogen te laten controleren voor een eventueel nieuwe bril. De veranderingen in je zicht tijdens de zwangerschap zijn gelukkig van tijdelijke aard. Na de bevalling zal je zicht zich normaliseren.

Hoe verloopt een oogcontrole?

Bij iedere leeftijdscategorie gaat een oogcontrole net even anders. We kijken naar wat op dat moment belangrijk is voor je ogen. Zo controleren we bijvoorbeeld vanaf 40 jaar standaard de oogdruk. Ook maken we dan vaak een foto van je netvlies.Een controle begint altijd met vragen over je ogen. Daarna volgen verschillende tests, zoals een gezichtsscherptemeting en oogdrukmeting. Afhankelijk van je klachten kunnen we nog aanvullende tests doen.

Opticien

Een opticien is gespecialiseerd in het aanmeten en verkopen van brillen en contactlenzen. Opticiens hebben een MBO-opleiding gevolgd. Zij voeren oogmetingen uit om de sterkte van een bril of contactlenzen te bepalen. Dit doen ze bij mensen vanaf 10 jaar. Als uit de oogmeting blijkt dat er aanvullend onderzoek nodig is, zal de opticien doorverwijzen naar een optometrist of oogarts.

Optometrist

De optometrist is een paramedicus die gespecialiseerd is in oogonderzoek. Optometristen hebben een HBO-opleiding gedaan en een beschermde titel. Ze onderzoeken het oog bij niet-acute klachten bij mensen vanaf 8 jaar. Naast oogmetingen voor een bril of contactlenzen, kijken ze ook naar de oorzaak van verminderd zicht. Ook voeren ze preventief onderzoek uit, bijvoorbeeld bij erfelijke oogaandoeningen.

Maak een afspraak voor een oogcontrole

Ik hoop dat ik je wat meer inzicht heb gegeven in oogcontroles voor verschillende leeftijden. Twijfel niet om een afspraak te maken als je vragen hebt over je ogen. Ik help je graag verder. Een goede ooggezondheid is tenslotte erg belangrijk!