zorg voor ogen opticien contactlensspecialist optometrist rodenstock oogmeting oogonderzoek

Zorg voor ogen

Een nauwkeurige oogmeting begint bij ons met een automatische refractometer. Dit apparaat bepaalt de refractieafwijking van uw ogen, bestaande uit sferische en torische (cilinder) afwijkingen. Deze gegevens vormen de basis voor onze subjectieve refractiebepaling.

We meten ook de oogdruk, dit kan op twee manieren: via de applanatie methode en de non-contact tonometrie. Wij gebruiken de non-contact tonometrie, waarbij een luchtpufje tegen het oog wordt geblazen om de oogdruk te bepalen. Deze methode raakt het oog niet aan en er is geen verdoving nodig.

Daarnaast gebruiken we een geavanceerd meetapparaat, de DNEYE. Hiermee kunnen we uitgebreide oogmetingen doen en zowel standaard als nachtzicht problemen opsporen.

Tot slot maken we met de Rodenstock Fundus-scanner een netvliesscan van uw ogen. Deze scanner analyseert in enkele seconden de verschillende lagen van het netvlies met zichtbaar en infraroodlicht.

Opticien - Contactlensspecialist - Basis optometrist

Bij Tilroe Optiek werken opticiens, contactlensspecialisten en een basis-optometrist. Onze opticiens zijn opgeleid om oogmetingen uit te voeren, signalen te herkennen die extra onderzoek vereisen en adviseren u over de beste brillen en brillenglazen. Onze contactlensspecialisten zijn gespecialiseerd in contactlenzen en zijn meestal ook opgeleid als opticien.

Onze basis-optometrist heeft een para-medische opleiding en beschikt over uitgebreide kennis van het oog. Deze optometrist ondersteunt onze opticiens en contactlensspecialisten wanneer dit nodig is bij een oogmeting of contactlenscontrole. U kunt niet een aparte afspraak maken met de optometrist voor een preventief oogonderzoek, maar u kunt wel bij de basis-optometrist terecht als u twijfelt over de urgentie van oogklachten.

Bij bepaalde symptomen, zoals een pijnlijk, rood oog, plotselinge vermindering of verlies van het zicht, een ongeval of trauma aan het oog, lichtflitsen in het oog met toename van vlekken of draadjes, of plotseling dubbel zien, moet u niet twijfelen maar direct naar de huisarts gaan. Deze lijst is niet volledig. Bij twijfel over spoed, neem geen risico en neem contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Hoe vaak moet ik naar de opticien?

Zelfs als u geen klachten heeft, adviseren we u om elke 2-3 jaar uw ogen te laten controleren als u een bril draagt. Voor contactlensdragers is een jaarlijkse controle aanbevolen. Deze regelmatige controles helpen om uw zicht scherp te houden en eventuele veranderingen tijdig te signaleren. Als u merkt dat uw gezichtsvermogen verandert, is het verstandig om een oogmeting te laten uitvoeren. Het oog is een orgaan dat, net als andere organen, aan slijtage onderhevig is. Daarom kan niemand garanderen dat een bril 2-3 jaar meegaat. Vooral bij het ouder worden kan het nodig zijn om brillenglazen vaker dan eens in de 3 jaar te vervangen.