Myopie bij kinderen neemt toe

De toename van myopie bij kinderen is een groeiend probleem, deels veroorzaakt doordat kinderen tegenwoordig minder tijd buiten doorbrengen en hun aandacht vooral op nabije schermen richten, zoals tablets, computers, en huiswerk. Bovendien ontwikkelt 35 tot 60% van alle kinderen met bijziende ouders zelf ook myopie.

Myopie bijziendheid MyCon afremmen brillenglazen Rodenstock Oogarts

Wat is myopie?

Myopie ontstaat wanneer het oog iets te lang is. Normale enkelvoudige brillenglazen kunnen myopie corrigeren en zorgen voor scherp zicht, maar ze laten perifeer licht (langs de zijkant van het oog) achter het netvlies vallen. In sommige gevallen past het oog van kinderen zich hieraan aan door verder te groeien, wat de myopie verergert. Normale enkelvoudige brillenglazen zijn niet ontworpen om deze groei en de toename van myopie af te remmen.

Myopie bijziendheid MyCon afremmen brillenglazen Rodenstock Oogarts

Vertraging van oogverlenging en myopie progressie

MyCon glazen van Rodenstock zijn speciaal ontwikkeld om myopie te corrigeren en de toename ervan bij kinderen af te remmen.

Wist u dat?

Myopie bij kinderen kan op volwassen leeftijd tot ernstige ooggezondheidsproblemen leiden. Het is daarom essentieel om de oogverlenging te vertragen en de progressie van myopie bij kinderen af te remmen.

Glazen met bewezen resultaten

MyCon brillenglazen hebben speciale delen in het glas die helpen bij het vertragen van bijziendheid. Ze veranderen de manier waarop licht je oog binnenkomt, zodat het voor het netvlies valt en niet er achter. Dit kan helpen om bijziendheid minder snel te laten verergeren. Onderzoek heeft aangetoond dat brillenglazen zoals die van Rodenstock MyCon de bijziendheid (myopie) tot wel 40% kunnen verminderen.

20-20-2- vuistregel

De 20-20-2-vuistregel is een eenvoudige richtlijn om overmatig schermgebruik te voorkomen en je ogen te beschermen:

  • 20 minuten op een scherm kijken – Na 20 minuten aaneengesloten op een telefoon, tablet, computer of tv kijken…
  • 20 seconden pauze nemen – Neem dan 20 seconden pauze door in de verte te kijken om je ogen te ontspannen.
  • 2 uur per dag naar buiten – Breng daarnaast minstens 2 uur per dag door in de buitenlucht met daglicht om je ogen te ontlasten.

Wat is myopie management?

Myopie management is een verzameling behandelmethoden die tot doel hebben de progressie van myopie bij kinderen te vertragen om hoge myopie op latere leeftijd te voorkomen. Dit is belangrijk omdat hoge myopie het risico op oogaandoeningen zoals netvliesloslating, glaucoom en maculadegeneratie op latere leeftijd verhoogt.Myopie management richt zich op kinderen omdat myopie zich voornamelijk ontwikkelt tijdens de kinderjaren. Hoe jonger gestart wordt met behandelen, hoe effectiever myopie management is.

Wat is myopie, oftewel bijziendheid?

Myopie, ook wel bijziendheid genoemd, is een oogaandoening waarbij voorwerpen dichtbij scherp worden gezien, maar voorwerpen veraf onscherp. Dit wordt veroorzaakt doordat het oog te lang is, waardoor beelden voor het netvlies worden gefocusseerd in plaats van erop.Myopie ontstaat meestal tijdens de kinderjaren en kan verergeren tot in de volwassenheid. Het is de meest voorkomende oogaandoening ter wereld.

Welke behandelingen zijn er?

De volgende behandelingen kunnen onderdeel zijn van een myopie management plan:

  • Speciale brillenglazen – Het dragen van een bril met speciale brillenglazen om de myopie te corrigeren kan de progressie iets vertragen.
  • Oogdruppels – Bepaalde oogdruppels met laagconcentratie atropine worden onderzocht als myopie management.
  • Buitenactiviteiten – Meer tijd doorbrengen in daglicht buiten lijkt de progressie van myopie te vertragen.
  • Orthokeratologie – Speciale contactlenzen ‘s nachts dragen om de vorm van het hoornvlies te veranderen en overdag een scherper zicht zonder bril te krijgen.
Wat zijn de gevolgen van myopie?

Myopie, of bijziendheid, kan diverse oogproblemen veroorzaken. Bij een te lange oogbol kan myopie maculadegeneratie optreden, waarbij het netvlies en de macula weefsel verliezen. Dit verschilt van leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Sterke bijziendheid verhoogt ook het risico op glaucoom, waarbij zenuwvezels verloren gaan. Een te lange oogbol kan tevens leiden tot netvliesloslating, wat operatief behandeld kan worden als er snel gehandeld wordt. Bloedingen in de macula kunnen het zicht plotseling verminderen en beeld vervormen, maar zijn behandelbaar met injecties.

Herken myopie

Het is essentieel om alert te zijn op signalen van bijziendheid bij kinderen, vooral als er familieleden zijn met bijziendheid. Let op klachten zoals hoofdpijn, vermoeide ogen, moeite op school door slecht zicht, dichtbij de tv of computer zitten, boeken dichtbij houden, wazig zien in de verte, veel knipperen, in de ogen wrijven, en ogen dichtknijpen.

Wat is het verschil met bijziend?

Bijziendheid en verziendheid zijn twee verschillende oogaandoeningen. Bij bijziendheid vallen lichtstralen voor het netvlies samen, terwijl ze bij verziendheid achter het netvlies samenkomen. Verziendheid leidt tot problemen met dichtbij zien en kan gecorrigeerd worden met een plus-bril,of plus-contactlenzen.

Bij kinderen uit verziendheid zich vaak niet als moeite met lezen, omdat zij dit onbewust corrigeren door de ooglens boller te maken, wat veel energie kost. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn bij het lezen en soms zelfs tot scheelzien.