Netvlies. flitsen zien vlekjes zien Floaters en flitsen in het menselijk oog
Floaters en Flitsen

Wat zijn floaters en flitsen?


Flitsen zien" en "vlekjes zien" of "het zien van vlekken" zijn verschijnselen die veel mensen ervaren. Deze vlekjes, ook wel "floaters" genoemd, zien eruit als kleine, donkere vlekjes of sliertjes die voor je ogen lijken te "flitsten". Ze komen vaak voor en zijn normaal gesproken ongevaarlijk. "Lichtflitsen" of "flitsten" komen minder vaak voor en zijn vaak te wijten aan de beweging van de gel in het oog. Hoewel ze meestal onschuldig zijn, kunnen ze in sommige gevallen een teken zijn van een ernstigere aandoening zoals een netvliesloslating.

,

Oorzaken van vlekjes zien

Deze ontstaan vaak naarmate we ouder worden, wanneer de gel in het oog (het glasvocht) op natuurlijke wijze krimpt en uiteen valt in waterige vloeistof en golvende collageenstrengen. We spreken dan ook wel van troebelingen in het glasvocht. Deze strengen zijn zichtbaar als lijnvormige zwevende kleine vlekjes. Soms krimpt de gel genoeg om los te laten van het netvlies, waardoor een grote ringvormige floater zichtbaar wordt.


Oorzaken van flitsen zien

Naarmate we ouder worden, wordt het glasvocht vloeibaarder en krimpt het, waardoor het loskomt van het netvlies. Dit wordt een posterieure glasvochtloslating (PVD) genoemd. Wanneer de gel het netvlies raakt of aantrekt, kunnen we lichtflitsen waarnemen, die lijken op kleine schitteringen, bliksemschichten of vuurwerk.


Wanneer medische hulp inroepen?

Het is belangrijk om snel medisch advies in te winnen bij de volgende symptomen:

  • Een plotselinge toename van het aantal vlekken, vooral in combinatie met knipperende (lichtflitsen) lichten
  • Een nieuwe, grote zwevende vlek
  • Veranderingen in vlek of flitsen na een oogletsel
  • Een schaduw die zich over het zicht van een oog verspreidt

Deze symptomen kunnen wijzen op een netvliesloslating, wat onmiddellijke behandeling vereist om blijvende gezichtsvelduitval te voorkomen.


Risicofactoren voor netvliesloslating

Het risico op een netvliesloslating is hoger bij mensen die:

  • Een oogoperatie hebben ondergaan
  • Bijziend zijn
  • Ooit oogletsel hebben gehad
  • Een familiegeschiedenis van netvliesloslating hebben
  • Ouder zijn dan 50 jaar
  • Bepaalde netvliesaandoeningen of ziekten hebben

Advies

Hoewel de verschijnselen en incidentele flitsen vaak onschuldig zijn, is het belangrijk om waakzaam te blijven voor veranderingen die kunnen wijzen op een ernstigere oogaandoening. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts of oogarts voor een oogonderzoek en deskundig advies over de gezondheid van je ogen.