Contactlenzen dragen

Contactlenzen dragen

Het inzetten en uithalen van contactlenzen kan in het begin een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen, je bent niet de enige die dit lastig vindt. Als ervaren opticien ben ik hier om je te helpen. Ik kan je de juiste technieken leren voor het dragen van contactlenzen. Zo wordt het snel een makkelijk onderdeel van je dagelijkse routine.

Het dragen van contactlenzen is meer dan alleen het inzetten en uithalen. Het gaat ook om de juiste verzorging van je contactlenzen. Daarom geef ik je graag tips voor het onderhoud van je contactlenzen. Deze tips helpen je om je lenzen in goede staat te houden.

Daarnaast geef ik je adviezen over het dragen van contactlenzen. Bijvoorbeeld hoe lang je ze kunt dragen en wat je moet doen als je ogen droog aanvoelen. Deze adviezen helpen je om comfortabel en veilig contactlenzen te dragen.

Het onderhoud van contactlenzen is ook belangrijk. Dit betekent dat je je lenzen elke dag moet schoonmaken en bewaren in verse lenzenvloeistof. Ook moet je regelmatig je lenshouder vervangen. Met goed onderhoud kun je infecties en andere problemen voorkomen.

Ik hoop dat deze informatie je helpt om met vertrouwen contactlenzen te dragen en te verzorgen. Als je nog vragen hebt, sta ik altijd voor je klaar.

Zachte contactlenzen inzetten

Het kan lastig zijn om contactlenzen in te zetten als je dit nog nooit hebt gedaan. Maar met wat oefening wordt het makkelijker. Hier zijn 5 stappen om je te helpen:

  1. Zorg dat je alles bij de hand hebt: Je hebt een spiegel, lenzenvloeistof, een schoon lenzendoosje en je contactlenzen nodig.

  2. Maak je handen schoon: Was je handen goed met water en zeep. Zorg dat er geen zeepresten op je handen achterblijven. Die kunnen je ogen irriteren. Droog je handen daarna goed af.

  3. Pak de lens: Haal de lens uit het doosje of de verpakking. Doe dit voorzichtig met het puntje van je vinger. Gebruik je nagels niet. Leg de lens op het puntje van je wijsvinger.

  4. Houd je ogen open: Trek je onderste ooglid naar beneden met de middelvinger van de hand waarmee je de lens gaat inzetten. Houd je bovenste ooglid omhoog met de wijsvinger van je andere hand. Zo knipper je niet terwijl je de lens inzet.

  5. Zet de lens in: Breng je wijsvinger met de lens langzaam naar je oog. Blijf vooruit kijken met je andere oog. Knipper niet totdat de lens op je oog zit. Als de lens goed zit, sluit je je ogen langzaam en knipper je een paar keer.

Als je vragen hebt of als iets niet lukt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Zachte contactlenzen uithalen

Het kan even wennen zijn om contactlenzen uit te doen. Maar je zult merken dat het steeds makkelijker gaat. Hier zijn 3 stappen om je te helpen:

  1. Maak je handen schoon: Was je handen goed met water en zeep, net als bij het inzetten van je lenzen. Droog ze daarna goed af.

  2. Houd je ogen open: Kijk omhoog en trek je onderste ooglid naar beneden. Doe dit met de middelvinger van de hand waarmee je de lens gaat uitnemen.

  3. Haal de lens uit je oog: Pak de lens voorzichtig vast tussen het puntje van je duim en wijsvinger. De lens buigt nu een beetje. Zo kun je hem makkelijk vastpakken en van je oog af halen. 

Als je vragen hebt of als iets niet lukt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Na het uithalen van de zachte contactlenzen

Was je handen en droog ze met een pluisvrije handdoek. Vul de lenshouder tot net onder de rand met verse contactlensvloeistof. Neem de lens uit je oog. 

Doe enkele druppels vloeistof op de lens in de palm van je hand. Wrijf de lens voorzichtig heen en weer met je wijsvinger gedurende 5-10 seconden aan iedere kant. Spoel de lens zorgvuldig af met verse vloeistof om de losgewreven vuildeeltjes te verwijderen. Plaats de lens in het juiste bakje van de houder en schroef de deksel vast. Zorg ervoor dat de lenzen volledig ondergedompeld zijn in de lensvloeistof. Voor een volledige desinfectie van je lenzen moeten ze tenminste 4 tot 6 uur in de lensvloeistof liggen.

Bij Tilroe Optiek vinden we het belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met je lenzen en ze op tijd vervangt. Zo houd je je ogen gezond en voorkom je klachten en minder comfort. Als je vragen hebt of als iets niet lukt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Opbouwperiode zachte contactlenzen

Het proces van gewend raken aan contactlenzen varieert per persoon, maar gemiddeld duurt het ongeveer een week. Het is belangrijk om het dragen van lenzen geleidelijk op te bouwen. Begin met het dragen van de lenzen voor slechts 4 uur op de eerste dag. Voeg daarna elke dag 2 uur toe, tot je een maximale draagtijd van 12 uur bereikt.

Het wennen aan lenzen kan voor sommige mensen langer duren dan een week, terwijl anderen er sneller aan gewend raken. Het belangrijkste advies is om geduld te hebben en je ogen de tijd te geven om zich aan te passen aan de lenzen. Bouw het dragen van de lenzen rustig op en geef je ogen de kans om te wennen aan deze nieuwe ervaring.

Tips voor het gebruik en hanteren van contactlenzen

Het is belangrijk om contactlenzen op de juiste manier te gebruiken en te hanteren. Dit helpt om problemen met je ogen te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

  • Was je handen goed voordat je je lenzen aanraakt.
  • Gebruik elke dag nieuwe lenzenvloeistof.
  • Gebruik een nieuwe lenshouder als je een nieuwe fles lenzenvloeistof opent.
  • Draag je lenzen niet langer dan de tijd die je contactlensspecialist heeft aangegeven.
  • Gebruik geen beschadigde lenzen.
  • Raak de bovenkant van de fles lenzenvloeistof niet aan met je vingers, lenzen of ogen. Dit kan bacteriën verspreiden.
  • Gebruik geen oogdruppels of andere vloeistoffen die niet voor contactlenzen bedoeld zijn.
  • Deel je lenzen niet met anderen.
  • Doe eerst je lenzen in en gebruik daarna pas make-up.
  • Als je lenzen niet lekker zitten, neem dan contact met ons op.
  • Laat je ogen elke 6 maanden controleren, of vaker als je zicht slechter wordt.
  • Om de kans op verlies te verkleinen doe je lenzen uit als je gaat zwemmen. Of draag daglenzen.

 

Verschillende soorten contactlensvloeistof

Er zijn twee manieren om contactlenzen schoon te maken. Je kunt een alles-in-één vloeistof gebruiken, of een peroxide-oplossing.

De meeste mensen gebruiken een alles-in-één vloeistof. Deze vloeistof maakt je lenzen schoon, doodt bacteriën en bewaart je lenzen. Het is makkelijk te gebruiken, omdat alles in één fles zit. Maar sommige mensen krijgen last van hun ogen van deze vloeistof. Zij kunnen beter een peroxide-oplossing gebruiken.

Een peroxide-oplossing heeft aparte stappen voor het schoonmaken, spoelen en doden van bacteriën. Het kost meer tijd om te gebruiken dan een alles-in-één vloeistof. Maar het kan beter zijn voor mensen die niet tegen sommige stoffen in de alles-in-één vloeistof kunnen.

Je kunt ook een systeem met waterstofperoxide gebruiken. Dit systeem heeft twee stappen om je lenzen schoon te maken en bacteriën te doden. Je mag de peroxide-oplossing niet direct op je lenzen doen om ze te spoelen of in te doen. Dit zal je ogen irriteren. Je moet de lenzen eerst neutraliseren voordat je ze in doet. Je kunt ze ook spoelen met zoutoplossing om vuil of vloeistof weg te spoelen.

Kies de manier van schoonmaken die het beste bijjou past. Kijk naar wat je prettig vindt en wat goed is voor je lenzen en je ogen.

Het belang van het schoonmaken van contactlenzen

Het dragen van contactlenzen biedt veel voordelen, maar het is essentieel om ze goed te onderhouden om de gezondheid van uw ogen te waarborgen. Een cruciaal aspect van deze zorg is het regelmatig en correct schoonmaken van uw contactlenzen.

Alles-in-één Vloeistof: een handige oplossing voor contactlenzen

De meeste mensen die contactlenzen dragen, kiezen voor een alles-in-één vloeistof. Deze oplossing is ontworpen om uw lenzen schoon te maken, bacteriën te doden en uw lenzen te bewaren, allemaal in één eenvoudige stap. Het is een handige keuze omdat alles wat u nodig heeft in één fles zit. Echter, sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in deze vloeistof, wat kan leiden tot ongemak of irritatie.

Peroxide-oplossing: een alternatieve methode

Voor degenen die gevoelig zijn voor alles-in-één vloeistoffen, kan een peroxide-oplossing een goed alternatief zijn. Deze oplossing heeft aparte stappen voor het schoonmaken, spoelen en doden van bacteriën, wat meer tijd kan kosten dan het gebruik van een alles-in-één vloeistof. Echter, het kan een betere keuze zijn voor mensen die gevoelig zijn voor bepaalde stoffen in de alles-in-één vloeistof.

Het kiezen van de juiste schoonmaakmethode

Het is belangrijk om de schoonmaakmethode te kiezen die het beste bij u past. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder uw levensstijl, uw gevoeligheid voor bepaalde ingrediënten en uw persoonlijke voorkeur. Het is altijd een goed idee om met uw contactlensspecialist te praten over uw opties en om hun advies te volgen over de beste manier om uw contactlenzen te verzorgen.