Letterkaart: jouw sleutel tot scherp zicht

Gepubliceerd op november 1, 2023

Letterkaart gebruikt voor het testen van visuele scherpte bij de oogarts en opticien

Letterkaart: jouw sleutel tot scherp zicht

Ontstaan van de letterkaart: een stukje geschiedenis

Voordat de Snellenkaart in 1862 werd geïntroduceerd, was er geen betrouwbare methode om visuele scherpte objectief te bepalen. De metingen waren vaak subjectief en afhankelijk van de ervaring en het oordeel van de behandelende arts of oogarts. Dit was een uitdaging voor de oogheelkunde van de 19e eeuw. Kun je je dat voorstellen?

 

De Snellenkaart: hoe werkt het?

De Snellenkaart zoals we die vandaag kennen, bestaat uit rijen letters in verschillende groottes. De persoon die getest wordt, wordt gevraagd op een bepaalde afstand te staan, meestal 6 meter, en de letters hardop te lezen die hij of zij kan zien. De visuele scherpte wordt vervolgens berekend op basis van de lettergrootte en de afstand waarop ze kunnen worden onderscheiden.

Wat betekent normaal zicht volgens de Snellenkaart?

Het is aangeduid als 1.0, vaak genoteerd als 6/6. Dit betekent dat de persoon op 6 meter afstand staat en dezelfde letters kan lezen die een persoon met normaal zicht op 6 meter zou kunnen lezen. 

De Snellenkaart: een wereldwijd succes

De Snellenkaart werd al snel een internationaal succes. Het boekje met optotypes werd gepubliceerd in verschillende talen, waaronder Nederlands, Latijn, Frans, Duits, Engels en Italiaans. Dit maakte het een nuttig hulpmiddel voor oogartsen en opticiens over de hele wereld. Het werd zelfs gebruikt door het medisch korps van het Britse leger over het hele Britse rijk.

De Snellenkaart: meer dan alleen letters

Wat de Snellenkaart nog veelzijdiger maakte, was de aanpassing aan verschillende behoeften en doelgroepen. Er werden varianten ontwikkeld met gotische, cyrillische en Japanse letters om aan verschillende taaleisen te voldoen. Speciale versies werden ook gemaakt voor kinderen of analfabeten, zoals de E-kaart.

Maak jouw ogen blij: plan een oogcontrole

Vandaag de dag blijft de Snellenkaart een standaard hulpmiddel voor het beoordelen van visuele scherpte, ondanks later voorgestelde varianten. De eenvoudige maar effectieve ontwerpen bedacht door Herman Snellen hebben de tand des tijds doorstaan.

Dus, wanneer heb jij voor het laatst je ogen laten controleren? Maak je ogen blij en plan vandaag nog een oogcontrole. 

Hoe werkt de letterkaart

Een letterkaart, ook wel bekend als een oogkaart, wordt gebruikt om de gezichtsscherpte te testen. Hier zijn de stappen hoe het meestal werkt:

  1. Positionering: De persoon wordt op een specifieke afstand van de letterkaart geplaatst, vaak 6 meter (20 voet).
  2. Lezen: De persoon leest de letters op de kaart van boven naar beneden, tot de letters te klein worden om te zien. Dit wordt meestal eerst met één oog gedaan, terwijl het andere oog is afgedekt, en dan wordt gewisseld.
  3. Beoordeling: De kleinste regel die de persoon correct kan lezen geeft een indicatie van de gezichtsscherpte van dat oog. De resultaten worden vaak uitgedrukt in een breuk zoals 6/6 of 20/20, waarbij het eerste getal de afstand tot de kaart is en het tweede getal de afstand waarop een persoon met normaal zicht de letters op die regel zou kunnen lezen.

Letterkaarten kunnen verschillende types en maten van letters of symbolen bevatten, en sommige hebben kleur of andere kenmerken om verschillende aspecten van het gezichtsvermogen te testen. De bekendste is waarschijnlijk de Snellen-kaart, die bestaat uit 11 regels van hoofdletters die in grootte afnemen.