Prijs oogmeting Oogdrukmeting OCT-scan Verwijsbrief Optiekzaak tarieven Oogonderzoek Gezondheid van het oog Maculadegeneratie Glaucoom Diabetische retinopathie
Tarieven voor oogmetingen

Prijs oogmeting bij onze optiekzaak


Als optiekzaak vinden wij het belangrijk om transparant te zijn over de kosten van onze diensten. In deze blog zullen we de verschillende tarieven voor oogmetingen en de verschillende vormen bespreken, zodat u een idee krijgt wat u kunt verwachten wanneer u bij ons langskomt.


Prijs oogmeting met oogdrukmeting (€ 20,00)


Een standaard oogmeting met oogdrukmeting kost bij ons € 20,00. Tijdens deze meting bepalen we uw gezichtsscherpte en controleren we de oogdruk. Dit is een goede en betrouwbare manier om te bepalen of u sterkte correctie nodig heeft. Of er een aanpassing nodig is van uw bestaande glazen. Wanneer u besluit om aansluitend een bril of glazen aan te schaffen, vervalt dit tarief.


OCT-scan (€ 35,00)


Soms blijkt tijdens de oogmeting dat er meer aan de hand is, of er twijfel is over de gezondheid van het oog en dat er aanvullend onderzoek nodig is. In dat geval maken we een OCT-scan van uw ogen. Met deze geavanceerde technologie kunnen we de verschillende lagen van het netvlies en de oogzenuw in detail bekijken. Hiermee kunnen we eventuele afwijkingen of aandoeningen, zoals glaucoom, diabetische retinopathie of maculadegeneratie opsporen. Het tarief voor een oogmeting inclusief OCT-scan bedraagt € 35,00.


Verwijzing en verwijsbrief (€ 45,00)


Wanneer er tijdens de oogmeting of OCT-scan afwijkingen worden geconstateerd die verder onderzocht moeten worden, zullen wij u doorverwijzen naar een oogarts of huisarts. Het opstellen van een uitgebreide verwijsbrief kost tijd, omdat we alle relevante informatie moeten verzamelen en duidelijk moeten communiceren met de specialist. Daarom hanteren we voor een oogmeting met (eventuele) OCT-scan en verwijsbrief een tarief van € 45,00.


Volledig oogonderzoek met rapportage (€ 55,00)


Voor een volledig oogonderzoek, inclusief uitgebreide metingen, OCT-scan (indien nodig) en een gedetailleerde rapportage, rekenen wij een tarief van € 55,00. Tijdens dit onderzoek nemen we de tijd om uw ogen grondig te controleren en alle bevindingen zorgvuldig vast te leggen. Deze rapportage kan gebruikt worden voor uw eigen dossier of voor het informeren van andere zorgverleners, zoals uw huisarts of oogarts.


Van oogmeting naar verwijzing


Het kan dus voorkomen dat u binnenstapt voor een standaard oogmeting en de winkel verlaat met een verwijzing naar de oogarts. Soms is minder zien niet eenvoudig te corrigeren met een bril of contactlenzen, en ligt de oorzaak ergens anders. De meest voorkomende veranderingen die wij regelmatig zien zijn staar, maculadegeneratie, een verdachte oogdruk of ouderdomsveranderingen aan het netvlies. Wanneer u akkoord gaat met een verwijzing naar de oogarts, zal de optometrist deze verwijzing regelen. De verwijzing zal plaatsvinden via ZorgDomein. U ontvangt dan ook een e-mail van ZorgDomein met daarin informatie over de verwijzing. De optometrist kan u verwijzen naar een ziekenhuis van uw keuze. Als u geen voorkeur heeft, zal de optometrist u verwijzen naar het ADRZ.


Hoe vaak een oogmeting?


Een veelgestelde vraag is hoe vaak de ogen gecontroleerd moeten worden. In principe is een controle eens per twee of drie jaar voldoende, tenzij u natuurlijk merkt dat er veranderingen optreden. Zelf ben ik ook geen voorstander van te vaak controleren. Mocht u zich zorgen maken over uw zicht, dan kunt u een afspraak maken voor een oogmeting en altijd met de opticien bespreken of een uitgebreidere controle noodzakelijk is.


Vervangt een oogmeting de controle door de oogarts?


Staat u onder controle van de oogarts, dan vervangt de meting van de opticien/optometrist niet de controle door de oogarts. U blijft onder controle van de oogarts, tenzij de oogarts anders adviseert.

Wat is Zorgdomein?