uw bril voorschrift / recept begrijpen

Uw bril voorschrift uitgelegd

Het brillenrecept lezen

Wanneer u uw brillenrecept bekijkt, zult u verschillende termen en symbolen tegenkomen zoals ‘sferisch’ (vaak afgekort als “S”), ‘cilinder’ (afgekort als “C”) en ‘presbyopie’ (aangeduid als “Add”).

Uw bril voorschrift uitgelegd

Sferische sterkte (S):
De sferische sterkte heeft betrekking op bijziendheid (myopie) of verziendheid (hypermetropie).

Presbyopie (Add):
Presbyopie is een natuurlijk aspect van het ouder worden. Hierdoor hebben de ogen moeite om te focussen op dichtbij gelegen objecten. Het wordt aangeduid met “Add” en altijd met een ‘+’ teken. “Add.” is een afkorting voor additie, wat “toevoegen” betekent.

Cilindrische sterkte (C):
Cilindrische sterkte heeft betrekking op astigmatisme. Wanneer het oog niet perfect rond is, zoals een voetbal in plaats van een basketbal, ontstaat astigmatisme. Dit kan leiden tot wazig of vervormd zicht. De cilindrische sterkte corrigeert dit probleem.

Prismaglazen:
Een ander element dat u op uw brillenrecept kunt tegenkomen, is een ‘prisma’. Niet iedereen heeft dit nodig, maar het speelt een cruciale rol voor mensen die het wel hebben. Een prisma in een bril is ontworpen om te helpen bij de uitlijning van beide ogen, waardoor ze samenwerken om een enkel, helder beeld te produceren.

Wanneer de ogen niet perfect samenwerken en ze niet naar exact hetzelfde punt kijken, kan dit leiden tot dubbelzien of oogvermoeidheid. Dit fenomeen staat bekend als binoculaire onbalans of oogspieronevenwicht. Prismaglazen helpen het licht te buigen en de beelden voor elk oog op de juiste manier te verschuiven, zodat ze goed uitgelijnd zijn en samenwerken zoals bedoeld.

Op uw recept (brilvoorschrift) kunt u het prisma vinden aangeduid in prismadioptrieën (pD of Δ). Hoe hoger dit getal, hoe sterker het prisma-effect.

Het is mogelijk dat iemand zowel een sferische (S) als een cilindrische (C) correctie nodig heeft, en eventueel ook een correctie voor presbyopie (Add) en een prisma.

Pupilafstand (PD):
Dit is de afstand in millimeters tussen de centra van de pupillen van uw beide ogen. Deze afstand is belangrijk voor het juist positioneren van de lenzen in uw bril, zodat u optimaal door het middelpunt van de lenzen kijkt.

Inslijphoogte:
Dit is de verticale positie in de bril waar het optische centrum van het brillenglas moet zitten. Het geeft aan op welke hoogte in het brillenglas uw oog naar buiten kijkt, meestal gemeten vanaf de onderkant van het montuur. Deze meting zorgt ervoor dat de lens op de juiste plaats in het montuur wordt gezet, belangrijk bij vrijwel alle brillenglazen. Zeker als de sterkte toeneemt.

Samen zorgen de pupilafstand en inslijphoogte ervoor dat de brillenglazen van uw bril op de juiste plaats zitten voor uw specifieke ogen en kijkbehoeften.

uw bril voorschrift / recept begrijpen

Voorbeeld voorschrift brillenglazen

S-3.25 =C -2,50 as 25 add +2.00

Samengevat:
Dit recept geeft aan dat u bijziend bent met een sterkte van -3.25 dioptrieën. U hebt ook astigmatisme met een sterkte van -2,50 dioptrieën op een as van 25 graden. En tot slot, voor dichtbij lezen of andere activiteiten die nauwgezet zicht vereisen, hebt u een extra correctie (additie) van +2 dioptrieën nodig vanwege presbyopie.

Nog een voorbeeld

S +2.00:

Samengevat:
Dit recept geeft aan dat u verziend bent met een sterkte van +2.00 dioptrieën. U hebt een correctie nodig om objecten van dichtbij scherper te kunnen zien. Er zijn geen aanwijzingen voor astigmatisme of presbyopie in dit specifieke recept.