Ontdek 10 top tips voor contactlensdragers

9 top tips voor contactlensdragers

9 top tips voor contactlensdragers

Contactlenzen en brillen vormen een perfecte combinatie. Voor velen bieden contactlenzen meer vrijheid voor een actieve en dynamische levensstijl, zoals tijdens sporten of op vakantie. Ze kunnen ook het feit verbergen dat je een zichtcorrectie nodig hebt, waardoor je een natuurlijkere uitstraling krijgt. Of je nu een beginnende of ervaren contactlensdrager bent, deze 9 essentiële tips helpen je ogen gezond en je zicht helder te houden.

1. Kies de juiste contactlens

Contactlenzen kunnen verschillende soorten zichtproblemen corrigeren. Ze kunnen bijziendheid (myopie) en verziendheid (hyperopie) corrigeren. Ze kunnen ook helpen bij andere vormen van afwijkend zicht, zoals astigmatisme en presbyopie.

2. Houd je lenzen schoon

Reiniging en verzorging zijn topprioriteiten voor contactlenzen.

  • Was altijd je handen voordat je je lenzen inbrengt of verwijdert.
  • Gebruik een goede contactlensvloeistof om je lenzen te spoelen
  • Gebruik een geschikt reinigingsmiddel om zowel de lenzen als het lensdoosje te reinigen.

3. Beperk je draagtijd

Het is niet aan te raden om contactlenzen continu te dragen. Over het algemeen adviseren experts om contactlenzen niet langer dan acht tot 10 uur te dragen. De draagtijd is afhankelijk van de drager, het type en de kwaliteit van de contactlenzen.

4. Omgaan met droge of vermoeide ogen

Veel contactlensdragers hebben last van droge ogen. Oogdruppels kunnen helpen, maar niet alle oogdruppels zijn geschikt. Het kan ook verlichtend zijn om je bril voor een korte tijd te dragen.

5. Combineer bril en contactlenzen

Het afwisselen van contactlenzen en een bril zorgt voor meer rust van de ogen. Dit zorgt er voor dat u langer en met meer plezier lenzen kunt dragen.

6. Overweeg daglenzen voor bepaalde situaties

Brildragers kunnen ook zonder problemen overschakelen naar daglenzen, bijvoorbeeld wanneer ze op vakantie zijn of sporten.

7. Wees voorzichtig met contactlenzen ‘s nachts

Er zijn nachten waarop je niet naar bed wilt gaan en dan vergeten we soms dat we nog steeds onze contactlenzen dragen. Met sommige contactlenzen kan geslapen worden. Laat u adviseren door uw contactlensspecialist.

8. Bescherm je ogen in de digitale wereld

Digitale apparaten zoals smartphones en e-readers zijn nu een vast onderdeel van ons dagelijks leven. Dit vormt echter een grote uitdaging voor onze ogen. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt van het scherm en je ogen rust geeft.

9. Overweeg multifocale contactlenzen

Naarmate we ouder worden, krijgen de meesten van ons te maken met presbyopie. We hebben multifocale lenzen nodig die ons ondersteunen bij het zien van dichtbij, veraf en alles daartussenin. Multifocale contactlenzen kunnen hier een goede oplossing voor zijn.

Het dragen van contactlenzen kan een geweldige manier zijn om je zicht te verbeteren terwijl je een natuurlijke uitstraling behoudt. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je ogen gezond blijven en je zicht helder blijft.

Welke keus maak je?

  1. Zachte lenzen: Dit zijn de meest voorkomende soorten contactlenzen die momenteel op de markt zijn. Ze zijn gemaakt van zachte, flexibele kunststoffen die zuurstof naar het oog laten stromen. Dit maakt ze comfortabeler om te dragen en ze zijn ook gemakkelijker aan te passen dan harde lenzen. Zachte lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende versies, zoals daglenzen, maandlenzen en zelfs jaarlenzen. Ze kunnen ook worden gebruikt om verschillende oogproblemen te corrigeren, zoals bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en presbyopie.

  2. Harde vormstabiele lenzen: Ook bekend als gasdoorlatende lenzen, zijn deze lenzen gemaakt van een steviger materiaal dan zachte lenzen en zijn ze ademend, waardoor ze gezonder zijn voor het oog. Ze bieden ook een scherper zicht dan zachte lenzen en zijn zeer duurzaam. Harde vormstabiele lenzen zijn ideaal voor personen met astigmatisme of keratoconus, waarbij het hoornvlies een onregelmatige vorm heeft. Ze vereisen echter een langere aanpassingsperiode dan zachte lenzen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van contactlenzen afhangt van verschillende factoren, zoals de gezondheid van je ogen, je levensstijl en je persoonlijke voorkeur. Het is altijd het beste om een optometrist of contactlensspecialist te raadplegen voordat je besluit welk type contactlens het beste bij je past.