Bijna alles wat u moet weten over multifocale brillen

Bijna alles wat u moet weten over multifocale brillen

Inleiding

Uw zicht is belangrijk en het is essentieel om uw ogen de juiste ondersteuning te bieden. Merkt u veranderingen in uw zicht naarmate u ouder wordt? Bent u benieuwd naar multifocale glazen en of ze geschikt zijn voor u? In dit artikel geven we u veel informatie die u nodig heeft over multifocale brillen, hun voordelen en waar u op moet letten bij het kiezen van een goed paar.

Wat zijn multifocale brillenglazen en wat kunnen ze voor u betekenen?

Multifocale brillenglazen zijn ontworpen om ondersteuning te bieden voor zowel dichtbij- als verafzicht, waardoor u scherp kunt zien op alle afstanden. Deze brillenglazen hebben een geleidelijke overgang van dichtbij naar veraf, waardoor u geen aparte leesbril meer nodig heeft. Ze bieden een naadloos zichtveld, zodat u gemakkelijk kunt schakelen tussen verschillende afstanden.

Waarom heeft u mogelijk multifocale brillenglazen nodig en voor wie zijn ze geschikt?

Naarmate u ouder wordt, vermindert de elasticiteit van uw ooglens, wat kan leiden tot presbyopie. Dit is de natuurlijke vermindering van de ooglens om op korte afstand scherp te zien. Multifocale brillenglazen bieden de juiste ondersteuning voor mensen met presbyopie en zijn geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan duidelijk zicht op verschillende afstanden.

Waarom zou u overstappen van enkelvoudige naar multifocale brillenglazen?

Enkelvoudige brillenglazen corrigeren slechts één type refractieprobleem, zoals bijziendheid of verziendheid. Als u naast deze problemen ook presbyopie ontwikkelt, kunnen enkelvoudige brillenglazen niet aan al uw behoeften voldoen. Multifocale brillenglazen bieden een oplossing voor zowel verziendheid, bijziendheid en presbyopie, waardoor u scherp kunt zien op verschillende afstanden zonder steeds van bril te hoeven wisselen.

Het verschil tussen normale multifocale brillenglazen en biometrische multifocale brillenglazen

Biometrische multifocale brillenglazen  van Rodenstock, worden aangepast aan de unieke kenmerken van uw ogen. Met behulp van geavanceerde technologieën en metingen, zoals de DNEye scanner, worden uw ogen digitaal in kaart gebracht en wordt een persoonlijk biometrisch oogprofiel opgesteld. Dit profiel wordt vervolgens gebruikt om brillenglazen te produceren die perfect passen bij uw individuele behoeften, waardoor u het beste zicht krijgt.

Wat zijn de verschillen tussen bifocale, varifocale en multifocale brillen?

Een bifocale bril bestaat uit glazen met twee delen: een deel voor veraf en een deel voor dichtbij. Onderin het glas bevindt zich een apart leesgedeelte in de vorm van een halve maan. Het nadeel van bifocale glazen is dat de overgang tussen de lenssterkten vrij abrupt is.

Bij multifocale brillen is deze overgang vrijwel onzichtbaar. De overgang verloopt heel geleidelijk, waardoor je ook scherp zicht hebt op tussenliggende afstanden. Een varifocale bril (ook wel varifocus bril genoemd) is exact hetzelfde als een multifocale bril.

Wennen aan een multifocale bril?

Gewenning aan een multifocale bril: een korte periode met de juiste glaskwaliteit en montage

Bij het dragen van een multifocale bril is gewenning inderdaad vaak nodig. Het is echter belangrijk om een kanttekening te maken bij de gebruikelijke gewenningsperiode van 2 tot 3 weken. Met hoogwaardige multifocale glazen, zoals het Multigressiv Exact of Norm glas van Rodenstock, verloopt de gewenning vrijwel spontaan. Het is ook van cruciaal belang dat de glazen correct worden gemonteerd, waarbij het doorkijkpunt van het glas overeenkomt met de pupil. Natuurlijk moet de oogmeting ook nauwkeurig zijn uitgevoerd.

Met de juiste glaskwaliteit, nauwkeurige montage en een goede oogmeting kun je sneller wennen aan een multifocale bril. Het is de moeite waard om te investeren in kwaliteitsglazen en een professionele montage, zodat je snel kunt genieten van het gemak en het scherpe zicht dat een multifocale bril biedt.

Kunt u autorijden met een multifocale bril?

Jazeker! U kunt de verschillende zichtvelden in de bril gebruiken om beelden op verschillende afstanden scherp te zien, waardoor u veilig de weg op kunt gaan.

Wanneer u autorijdt met een multifocale bril, gebruikt u het bovenste gedeelte van de glazen om naar de weg, spiegels en ander verkeer in de verte te kijken. Voor het bekijken van uw navigatiesysteem en dashboard maakt u gebruik van het middelste en onderste gedeelte van de glazen. Op deze manier heeft u alle belangrijke informatie helder in beeld.

Het is echter belangrijk om te weten dat u uw hoofd moet meebewegen als u bijvoorbeeld in de achteruitrijspiegel kijkt. Door uw hoofd mee te draaien, kunt u optimaal profiteren van de verschillende zichtvelden.

Met een goed afgestelde multifocale bril kunt u dus veilig autorijden. Het is een handig hulpmiddel om duidelijk zicht te hebben op verschillende afstanden tijdens het rijden. Zorg er wel voor dat u zich bewust bent van de juiste hoofdbewegingen en maak gebruik van de verschillende zichtvelden om veilig en comfortabel de weg op te gaan.

Wanneer u voor het eerst een bril met multifocale glazen draagt, is het normaal dat u even moet wennen aan de nieuwe glazen.

Maar geen nood: Slechts heel weinig mensen kunnen zich niet aanpassen aan de moderne biometrische multifocale brillenglazen. De technologie van Rodenstock heeft zich voortdurend verder ontwikkeld. Toch is het mogelijk dat een nieuwe gebruiker wat tijd nodig heeft om te wennen aan de multifocale brillenglazen. De ogen en de hersenen moeten zich leren aanpassen aan de multifocale brillenglazen.

Het goede nieuws: Het gezichtsvermogen is een heel complex systeem, maar past zich ook gemakkelijk aan. In korte tijd kan het zich aan de nieuwe omstandigheden aanpassen.