Bijziendheid bij kinderen en MyCon brillenglazen

Veelgestelde vragen bijziendheid en oogmeting

Wat is bijziendheid

Bijziendheid wordt ook wel myopie, of min-sterkte genoemd en houdt in dat iemand voorwerpen op afstand niet scherp kan zien. Als iets dichtbij is, is het wel goed zichtbaar. Bijziendheid wordt vaak veroorzaakt door een oog dat in verhouding te lang is, waardoor het licht dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies valt, maar ervoor. Dit zorgt voor een onscherp beeld.

Oorzaken van bijziendheid

Erfelijke factoren spelen hierbij een belangrijke rol, waarbij de kans op bijziendheid bij een kind hoger is als één of beide ouders ook bijziend zijn. Wetenschappelijke studies onderzoeken momenteel welke genen precies verantwoordelijk zijn voor deze erfelijkheid. Ook omgevingsfactoren beïnvloeden de kans op bijziendheid. Langdurig lezen (tablet, of kijken op de telefoon is ook lezen!), langer dan 30 minuten, vergroot de kans op bijziendheid. Bovendien heeft uw kind een hogere kans op bijziendheid als hij of zij het leeswerk binnen 30 centimeter van het oog houdt. Het is dus belangrijk om uw kind te stimuleren om een goede houding aan te nemen tijdens het lezen en ervoor te zorgen dat het leesmateriaal op een veilige afstand wordt gehouden om de kans op bijziendheid te verkleinen.

Risico’s van hoge myopie

Als uw kind bijziend (myopie) is, betekent dit dat de oogbol te lang is of het hoornvlies te sterk is gekromd, waardoor het beeld vóór het netvlies wordt geprojecteerd in plaats van erop, waardoor er wazig zicht in de verte ontstaat. Bij de meeste mensen gaat myopie gepaard met een te lang oog, dat kan oplopen tot meer dan 30 millimeter. Als de ooglengte boven de 26 millimeter of de brilsterkte hoger is dan -6 dioptrie, spreken we van hoge myopie. Dit kan leiden tot ernstige oogproblemen zoals netvliesproblemen, slijtageplekken en/of bloedingen in het oog en netvliesloslating. Het risico op deze problemen neemt toe met elke toename van de brilsterkte boven de -6 dioptrie. Het is belangrijk om bijziendheid bij uw kind vroegtijdig op te sporen en te controleren, omdat deze oogproblemen vaak pas na het 40ste levensjaar optreden. Myopie kan leiden tot blijvende slechtziendheid en de risico’s op deze aandoeningen nemen fors toe met elke toename van de brilsterkte boven de -6 dioptrie. Het laten laseren van de ogen om een minder hoge bijziendheid te krijgen, voorkomt deze netvliesproblemen op latere leeftijd niet.

Corrigeren van de myopie

Het dragen van een bril is de eerste stap in de behandeling van bijziendheid bij kinderen. Bij oudere kinderen kan naast een bril ook contactlenzen worden voorgeschreven. De snelheid van toename van de brilsterkte verschilt per kind en regelmatige aanpassing van de bril of contactlenzen zal nodig zijn om scherp te kunnen blijven zien. Zeker zolang het kind nog in de groei zit.

Myopie behandeling kind

Het doel van de behandeling van bijziendheid bij kinderen is het remmen van de lengtegroei van het oog, omdat een kortere lengte van het oog de kans op complicaties verkleint. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, met en zonder druppels, afhankelijk van de erfelijkheid, progressie van de bijziendheid en de lengte van het oog. Een behandeling zonder medicijnen kan bestaan uit speciale contactlenzen, zoals multifocale zachte contactlenzen of ortho-k lenzen (=nachtlenzen), die de groei van het oog kunnen afremmen. Het effect van deze behandeling is minder sterk dan bij een behandeling met druppels, maar kan de progressie van de myopie tot 30-50% verminderen. Het afremmen van de bijziendheid door middel van speciale brillenglazen zoals de Mycon kinderglazen van Rodenstock is ook mogelijk. Een behandeling met druppels, zoals atropine druppels, is de meest effectieve methode om de toenemende myopie te remmen en kan de progressie tot 70% verminderen. Het gebruik van atropine druppels is het vakgebied van de oogarts.

Levensstijl aanpassen

Als je kind bijziend is, of de kans groot is dat het bijziend wordt, kan het volgen van de 20-20-2 regel helpen. Na 20 minuten dichtbij kijken moet je kind tenminste 20 seconden naar een punt in de verte kijken. Ook is het belangrijk dat je kind tenminste 2 uur per dag buiten in het daglicht doorbrengt. Onderzoek toont aan dat leefstijlfactoren het erfelijke risico op myopie bij kinderen kunnen beïnvloeden. Voor kinderen van wie beide ouders bijziend zijn, is het extra belangrijk om de 20-20-2 regel goed na te leven.

Beschermend daglicht

Het daglicht kan de groei van het oog tegengaan en zo bijziendheid bij kinderen verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat buiten zijn, waar het lichtniveau tot 15 keer hoger is dan binnen, de aanmaak van dopamine in het netvlies stimuleert. Dit stofje remt de groei van het oog. Om het beste resultaat te bereiken, wordt aanbevolen dat kinderen dagelijks minstens 2 uur in daglicht doorbrengen. Helaas zijn kinderen in Nederland gemiddeld veel minder buiten dan deze aanbevolen tijd.

Bijziendheid symptomen

Als u één of meer van deze signalen herkent bij uw kind, is uw kind mogelijk bijziend: Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’; Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord; Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten; Een boek heel dichtbij houden bij het lezen; Objecten in de verte niet goed kunnen zien; Veel knipperen; Veel in de ogen wrijven; De ogen vaak dichtknijpen.

Bijziendheid tegengaan met een bril

Speciaal voor kinderen met bijziendheid zijn er de Rodenstock MyCon brillenglazen. Deze brillenglazen zijn ontworpen om bijziendheid te corrigeren, scherp zicht te bieden en de toename van bijziendheid tegen te gaan. Uit metingen van de ooglengte blijkt dat het gebruik van deze glazen de toename van bijziendheid effectief kan vertragen tot wel 56% na 2 jaar. De Rodenstock MyCon brillenglazen zijn lichtgewicht, dun, schokbestendig en bieden volledige UV-bescherming. Deze brillenglazen kunnen al worden geadviseerd aan kinderen vanaf -0.25 dpt.

Hoe werken de MyCon brillenglazen

MyCon glazen zijn ontworpen om de groei van de ooglengte te vertragen en bijziendheid effectief te corrigeren. Het licht wordt door deze glazen zo verspreid dat het voor het netvlies valt in plaats van erachter, wat de groei van de ooglengte vertraagt. De gebieden die in MyCon glazen het verloop van bijziendheid controleren, bevinden zich aan de zijkanten van het glas. Hierdoor wordt de gezichtsscherpte boven en onder zo min mogelijk beïnvloed. Deze glazen bieden niet alleen een goede kijkoplossing, maar zien er ook nog eens esthetisch uit. Er is namelijk geen zichtbare correctie in het glas te zien. Dit komt soms voor bij andere brillenglazen.

Ik denk dat mijn kind slecht ziet. Wat nu?

Tot de leeftijd van 7-8 jaar wordt de oogtest bij een kind meestal uitgevoerd in het ziekenhuis door de oogarts / orthoptist. Tussen de 8 en 12 jaar kan je terecht bij een optometrist, die verder kijkt dan alleen de sterkte van de ogen. Een optometrist is geen opticien. Vanaf 12 jaar kunnen de ogen door een opticien gemeten worden, mits er geen bijzonderheden zijn. Als je twijfelt over de ogen van je kind, is het verstandig om eerst de huisarts te raadplegen. Die kan eventueel doorverwijzen naar de juiste specialist. Het is belangrijk om bijziendheid vroegtijdig op te sporen en te controleren, omdat dit kan leiden tot ernstige oogproblemen op latere leeftijd.

Kan ik bij Tilroe Optiek terecht voor een oogmeting voor mijn kind

Ja, vanaf 7 jaar kunt u met uw kind bij ons terecht. Bij Tilroe Optiek zijn twee optometristen werkzaam en ervaren opticiens. Geeft u wel aan bij het maken van een afspraak dat het gaat om een oogmeting bij een kind.